Kaiser Csaba
+36 (20) 599 - 8556
elérhetőségünk
asoft.media
Online ajánlatkérés
Hosting akciónk keretében minden Kedves leendő ügyfelünknek a kötéstől számított egy évig 25% -os kedvezményt biztosítunk egyes Hosting csomag árából!
Tovább...
Számtalanszor felmerült már a kérdés, hogyan is jelenik meg weboldalunk az Interneten. Vajon mi szükséges hozzá? Az alábbi kis cikkben megismertetjük Önökkel azon fogalmakat, melyek ismeretével könnyebben tájékozódhat az Internet világában.
Tovább...
feb 11 2010

Sokszor használjuk, de tudja mit jelent?

Számtalanszor felmerült már a kérdés, hogyan is jelenik meg weboldalunk az Interneten. Vajon mi szükséges hozzá? Az alábbi kis cikkben megismertetjük Önökkel azon fogalmakat, melyek ismeretével könnyebben tájékozódhat az Internet világában.

Domain név, tartománynév

Az internet helyeket illetve az internetre csatlakozó számítógépeket azonosító egyedi név. A szolgáltató szerverein elhelyezett webtárhelyekre és postafiókunkra is ilyen tartománynévvel hivatkozunk (pl.: www.honlapneve.hu, info@honlapneve.hu). A domain végződések (.hu, .com, .eu) területi csoportosításokat jelentenek.

Hosting, tárhely

A weboldalak elhelyezéséhez szükséges, előfizetési díjhoz kötött terület, amihez domain (pl.: www.oldalamneve.hu) nevet lehet rendelni.

Adatbázis

A dinamikusan működő weboldalak illetve adminisztrációs és ügyviteli rendszerek elengedhetetlen része. Itt tárolódnak azok az adatok, amelyek a működés során kerülnek a rendszerbe.

Weboldal, weblap

A weboldalak egyszerűbb formája a statikus weboldal: a weboldalt elkészítése után szakember frissítheti, mert az adatokat a weboldal kódjába kell közvetlenül felvinni. Kis bemutatkozó vagy kicsi céges oldalakhoz, ahol nem kell sokat frissíteni, elegendő. A dinamikus weboldal egy program alapján a webszerveren fut, így generálja az oldalakat. A dinamikus oldalak könnyebben frissíthetők, akár szövegszerkesztési ismeretekkel is módosíthatóak.

Webshop

A weboldalak e-kereskedelmi rendszerének neve. Az oldalon termékeket vagy szolgáltatásokat árusíthat, statisztikákat vezethet a forgalomról.

Szerver - kiszolgáló

Azokat a számítógépeket nevezzük szervernek, amelyek valamilyen szolgáltatást nyújtanak más programok (például böngészők) számára.

Szerver típusok lehetnek:

 • Webszerver (www server, HTTP server)
  Tárolja, és a böngésző programok kérésére elküldi a különböző weboldalakat és kiegészítőiket a távoli (kliens) számítógépre.
 • E-mail szerver (mail server)
  Tárolja és vagy továbbküldi a beérkező e-mail-eket, és a jogosultságok ellenőrzése után lehetővé teszi a felhasználó számára saját leveleinek letöltését és elolvasását.
 • FTP szerver
  Különböző file-ok (szövegek, képek, programok, stb.) letöltését teszi lehetővé az Internetről.
 • Domain név szerver (nameserver)
  A különböző domain neveket öszeköti azzal a webszerverrel, amelyiken a domain névhez tartozó weblap található.

 

Összes hír